Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Κοιτίδα παιδείας

Πριν μερικές μέρες, με αφορμή το καυτό θέμα του (πρώην) πανεπιστημίου Αγρινίου, ο σύλλογος ''Φίλοι του Πανεπιστημίου Μεσολογγίου'' εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει ότι ''η έδρα του νέου πανεπιστημίου της περιοχής πρέπει να είναι στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, κοιτίδα παιδείας και διαχρονικό σύμβολο του Νέου Ελληνισμού". Επειδή πολλοί χλευάζουν και αμφισβητούν το ότι το Μεσολόγγι είναι η κοιτίδα του πολιτισμού και της παιδείας, ο τόπος δηλαδή που αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε η παγκόσμια γνώση, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.
Η Ιερά Πόλη, είναι ο τόπος όπου γενήθηκε η παιδεία και ο πολιτισμός. Χωρίς το Μεσολόγγι, αναμφίβολα η ανθρωπότητα θα ζούσε ακόμα σε σπηλιές και καμία πρόοδος δεν θα είχε γίνει σε τέχνες και πολιτισμό. Η Ακαδημία του Πλάτωνα που ιδρύθηκε περίπου το 385 π.Χ. ήταν στην πραγματικότητα έργο Μεσολογγιτών που έπεισαν τον Πλάτωνα να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση για το καλό του έθνους μας. Μάλιστα, ο Πλάτωνας είχε σκεφτεί σοβαρά στην αρχή να ιδρύσει την ακαδημία του στην περιοχή του Μεσολογγίου (άσχετα αν δεν υπήρχε τότε η Ιερά Πόλη) και όχι στην Αθήνα. Αλλά και παλιότερα, το αρχαίο πανεπιστήμιο της Ναλάντα στην Ινδία, ένα από τα πρώτα του κόσμου, ιδρύθηκε από Μεσολογγίτες ταξιδευτές που διέσχισαν την Ασία τον 5ο αιώνα π.Χ. στην προσπάθειά τους να μεταδώσουν τη γνώση και τον πολιτισμό στους απίστους. Και όταν το 425 μ.Χ. ιδρύθηκε το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης πάλι Μεσολογγίτες ήταν αυτοί που θέλησαν να προσφέρουν λίγο από τον πολιτισμό τους στην πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που τόσα είχε να ζηλέψει από το Μεσολόγγι. Τέλος, ένα γεγονός ακόμα που ο κόσμος αγνοεί, είναι το ότι το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιουργήθηκε το
1167 αρχικά σαν παράρτημα του πανεπιστημίου Μεσολογγίου που ήδη λειτουργούσε και αργότερα κατάφερε να σταθεί μόνο του με τη βοήθεια καθηγητών από την Ιερά Πόλη. Ακόμα και ο Νεύτωνας, είχε ιερή καταγωγή, αφού ο παππούς του ήταν ψαράς τσιπούρας στο Μεσολόγγι!!
Τα στοιχεία λοιπόν είναι συντριπτικά! Οι αδαείς μπορούν τώρα να δουν ότι το Μεσολόγγι είναι όντως Η ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και είναι αδιανόητο να μην έχει ΤΕΙ και ΑΕΙ και ακαδημία και ερευνητικά κέντρα. Όλα στο Μεσολόγγι λοιπόν!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο Μεσολογγι πρέπει να ιδρυθεί το ΜΙΤ δηλαδή το Mesologi Institute of Technology.

Ανώνυμος είπε...

σας πληροφορώ οτι ακόμα και οι εξωγήινοι έλκουν την καταγωγή τους από αυτή την ιερή κοιτίδα, γιαυτό να προσέχετε τι γράφετε.

Ανώνυμος είπε...

Νέο αίτημα Μεσολογγίου.
Η Ιονια οδός να ξεκινάει και να τελειώνει στο Μεσολόγγι.

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗΣ;

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ, ΑΛΛΑ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΗΠΩΣ ΓΕΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΜ;

misologisoft είπε...

Επισης και η νεα εταιρία πληροφορικής misologisoft, ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ !!!!!